Kultúra és művészet támogatása a VIG cégcsoportban

A Vienna Insurance Group és fő részvényese, a Wiener Städtische Versicherungsverein szándéka, hogy kulturális támogatásai révén további szabadságot biztosítson a művészeknek további fejlődésükhöz, hozzájárulva ezzel Ausztria és a kelet-közép-európai országok kulturális életéhez.

A RINGTURM BECSOMAGOLÁSA

A cégcsoport székhelyének, a bécsi Ringturmnak a becsomagolásával – fő részvényesének támogatásával – hozzájárul a közterületi művészethez. 2006 óta neves osztrák és nemzetközi művészeket bíztak meg ezzel a projekttel.

A bécsi Ringturm mint az optimizmus és az összetartozás szimbóluma

A magyar művész, Maurer Dóra a Ringturm homlokzatát az „Együtt“ címet viselő, óriási méretű művészeti alkotássá alakítja át – a remény erőteljes üzenetét megjelenítve két pandémia sújtotta év után.

Az „Együtt“ című mű

Az “Együtt” című, 4000 négyzetméteres műalkotás összesen 30 nyomtatott hálós lapból áll, amelyek mindegyike körülbelül 3 méter széles és 63 méter hosszú. Az átlósan összefonódó csíkok élénk, vidám színek spektrumában törnek utat a Bécs belvárosában fekvő, Ring menti épület homlokzatán, amely a Duna-csatornára néz. A kifejezetten a Ringturm beborítására készült műalkotáson geometriai és kromatikus elemek összehangolt rendszere jelenik meg, amelyet Maurer Dóra kb. 30 évvel ezelőtt dolgozott ki, és azóta is folyamatosan fejlesztett.

„Alkotásomban különböző színárnyalatok keresztezik egymást, utalva Közép-Európa sokszínűségére. Ez a színes kompozíció nem csak a Ringturm lineáris architektúráját hivatott dinamizálni, hanem célja az is, hogy az épületből kiindulva színeket sugározzon a környező területre. Vizuális stimuláns a nyári Duna-csatornánál, de egyben egy olyan horgony is, amely a remény jelét küldi az országhatárokon túlra”, mondja Maurer Dóra.