Friss hírek… Fontos a tulajdonosváltozásról

A VIG és Magyarország elvi megállapodást ír alá egy lehetséges együttműködésről és állami részvételről az AEGON és az UNION biztosítótársaságokban.

A magyar AEGON társaságok tervezett felvásárlásának pozitív megoldásáról folytatott tárgyalások a Pénzügyminisztériummal fontos lépést tettek előre karácsony előtt. A Vienna Insurance Group 2021. december 23-án elvi megállapodást ír alá a magyar kormány képviselőivel a VIG Csoport jövőbeni magyarországi biztosítási jelenlétével kapcsolatban.

A tervek szerint a magyar kormány 45 százalékos nem irányító részesedést szerez a magyar AEGON biztosítóban és leányvállalataiban (vagyonkezelő, nyugdíjkezelő, marketingcég és assistance), valamint a magyar VIG-csoporthoz tartozó UNION társaságban. A VIG megtartja a többségi részesedést és a magyar vállalatok konszolidációjának jogát.

A VIG többségi tulajdona és operatív vezetése mellett tervezett együttműködés részleteit a következő hetekben a Magyarországgal folytatott tárgyalásokon dolgozzák ki. Ez magában foglalja az AEGON társaságok tervezett felvásárlásának befejezéséhez szükséges lépéseket is. Az AEGON-nal fennálló adásvételi szerződést és annak tartalmát a Magyarországgal való együttműködés nem érinti.

A most megkötött megállapodás nagyon fontos közbenső lépés, és pozitív jelzés arra vonatkozóan, hogy a VIG-csoport egyre közelebb kerül ahhoz a célhoz, hogy piacvezetővé váljon Magyarországon. A magyar állam stratégiailag fontos ágazatnak ismerte el a biztosítási ágazatot. A magyar állammal tervezett, minden leendő VIG-céget érintő együttműködés a VIG-nek gazdaságilag fontos szerepet kölcsönöz a biztosítási és nyugdíj területeken, ami lehetővé teszi a jövőben a magyar ügyfelek növekvő nyugdíjigényének még hatékonyabb kiszolgálását közös know-how felhasználásával.

A VIG vezetése üdvözli ezt a megállapodást, mivel ez azt jelenti, hogy a Magyarországgal való sikeres szerződéskötést követően elkerülhető egy hosszú jogi eljárás a felvásárlási vétóval szemben. Ez a megoldás a munkavállalók, az ügyfelek és az üzleti partnerek számára kiszámíthatóságot biztosít, valamint az AEGON vállalatok további gazdasági fejlődését is szolgálná.

 

Zatykó Péter
elnök-vezérigazgató