Sajtóközlemény

Az alábbiakban olvashatjátok a Vienna Insurance Group kiadott sajtóközleményének fordítását.

VIG CEO Elisabeth Stadler: “Magyarországon 25 éve otthon vagyunk”

Az Aegon Közép-Kelet Európai üzletágának tervezett felvásárlása ideiglenesen függőben.

“Magyarországhoz fűződő kapcsolataink a történelem során folyamatosan növekedtek, és mindig kölcsönös megbecsülés jellemezte őket. Negyed évszázada sikeresen fektetünk be a magyar gazdaságba. Ezért meglepett minket a magyar hatóságok bejelentése. kommentálta Elisabeth Stadler vezérigazgató a magyar belügyminisztérium tegnapi üzenetét. A mindennapi élet kockázatainak vállalásával és biztosításával, valamint hosszú távú befektetéseken keresztül értékes hozzájárulást nyújtunk a nemzeti gazdaság számára, hozzájárulva a szociális biztonsághoz és a munkahelyek biztosításához.” – tette hozzá Stadler asszony.

A holland Aegon biztosító közép-kelet-európai üzletágainak megvásárlására vonatkozó adásvételi szerződés sikeres aláírását követően 2020 november végén, a Vienna Insurance Group megkezdte a szokásos tárgyalásokat és jóváhagyási eljárásokat a helyi hatóságokkal. Magyarországon a pénzügyminiszterrel gyorsan elindultak a konstruktív tárgyalások. Annál meglepőbb, hogy 2021. április 6-án délután a magyar belügyminisztérium arról tájékoztatta a VIG-t, hogy megtagadják a jóváhagyást a magyar Aegon-társaságok külföldi befektetőnek történő megvásárlásához.

A Vienna Insurance Group 1996 óta van jelen Magyarországon. “Minden piacunkon hosszú távú és megbízható partnerként ismernek bennünket. Hosszú távú stratégiánknak köszönhetően nagyon jól ismerjük piacainkat. Ez különösen igaz Magyarországra; ezt az országot hazai piacunknak tekintjük. Különleges köteléket érzünk szomszédunkkal, nemcsak közös múltunk miatt. Nem is külföldi befektetőnek tekintjük magunkat, hanem – a több márkára, a helyi vállalkozói szellemre és a helyi menedzsmentre építő stratégiánk alapján – a magyar biztosítási piac támogatójának és társfejlesztőjének”– erősíti meg a VIG fenntarthatóságra törekvő piaci stratégiáját Elisabeth Stadler.

Éppen ezért érdekeltek vagyunk további hosszú távú partnerség kialakításában Magyarországgal, amely mindkét fél előnyét szolgálja. Üzleti filozófiánk jellemzője, hogy mindig konszenzus-orientált és partnerségen alapuló kapcsolatot tartunk fenn minden állami és magánintézménnyel országainkban, ezáltal eleget téve az érdekelt felek iránti felelősségünknek, a közép-kelet-európai régió vezető biztosítási csoportjaként “- tette hozzá Stadler.

Az Aegon közép- és kelet-európai üzleti tevékenysége mintegy 15 vállalatból áll Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Törökországban, amelyben a magyar vállalatok (biztosító, nyugdíjpénztár, vagyonkezelő és szolgáltató társaság) fontos szerepet töltenek be. A Vienna Insurance Group azt tervezi, hogy a helyi többmárkás stratégiájának megfelelően új néven folytatja a Magyarországon a társaságok működtetését. A VIG számos vállalat által van jelen, legalább két különböző márkanév alatt, minden olyan országban, ahol piacvezető (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Bulgária, Észak-Macedónia és a balti államok). Az Aegon biztosító felvásárlásának jóváhagyásával a VIG Magyarországon is piacvezetővé válna, és az Union mellett egy második márkának a sikeres bevezetését tervezi. Az Aegon közép- és kelet-európai üzletágának megvásárlására irányuló tranzakció zárása 2021 második felére várható.