Koronavírus Tájékoztató – Zatykó Péter

Kedves Partnereink!

A tanúval szólva: „Nyugaton a helyzet fokozódik.”

Valóban. Valószínű, hogy a magyarországi forgatókönyv sem lesz nagyon különböző a többi európai országétól. Ha a megbetegedések számát vizsgáljuk, akkor a The Economist legutolsó számának egyik cikke szerint a 100. beteg bejelentésétől gyakorlatilag ugyanazon a görbén futnak az országok, a különbségeket az egészségügyi ellátórendszer állapota és a népesség demográfiai profilja adja. Mintha még az egyes intézkedések meghozatalának időpontja sem nagyon befolyásolná a lefutást a jelenleg elérhető adatok szerint. Ez alapján a 10 000. beteg Magyarországon április közepére vártható.

Az egészségügyi helyzet tekintetében nem szeretnék találgatásokba bocsájtkozni, nálam sokkal okosabb emberek vitatják folyamatosan a teendőket. A legfontosabb, hogy tartsuk a távolságot, próbáljuk a járvány lefutását „ellapítani”, hogy a súlyos eseteket legyen esélye az ellátórendszereknek kezelni. Ha ezt nem tesszük, Bergamó lesz.

A gazdaság tekintetében nem vagyok nagyon optimista. Az emberéletek megmentése a lassítást indokolja. Viszont minél tovább tart a jelenlegi állapot, annál rosszab helyzetbe kerül a világ és hazánk gazdasága is. Korábban gyors visszapattanást vártak, ma már „U” betűről beszélnek, szerintem a latin abc-ben nincs olyan betű, ami a várható forgatókönyvet leírja, zuhanás, pangás, fokozatos emelkedés.

A befektetési piacon az látszik, hogy egy dolog biztos, a bizonytalanság. Mindent adnak, majd hirtelen vételi hullám, majd újra eladás. Megnőtt a volatilitás és nehéz jó döntést hozni. Utólag majd lesznek szerencsések, akik azt állítják hogy ők tudták, szerintem visszamenőleg mindannyian tudnánk okosak lenni. Előre nagyon nehéz.

A gazdasági alapok, a termelés leállása, a fogyasztás csökkenése lefelé haladó spirált indított be, mely néha gyorsulni tűnik. Ezen a központi bankok kamatcsökkentése, hitelezési, törlesztési könnyítése sem segített sokat. Talán a pénznyomtatás segíthet, szinte alanyi jogú jövedelemmel, de leginkább a megugró munkanélküliség kezelésével, mert ha nem, akkor a fogyasztás tovább zsugorodik és az ördögi kör folytatódik.

A világ egy darabig más lesz, mint a járvány előtt. Amikor az élet normalizálódik, újra lesz munka, termelés valószínűleg a fogyasztás nem fog olyan gyorsan helyreállni és ez lassítani fogja a növekedést. Az ilyen sokkok után ugyanis a fogyasztók még inkább megtakarítanak.

Középhosszú távon ez segítheti a biztosítási piac fejlődését a megtakarítási igény és a kockázatoktól való félelem növekedésével.

Addig azonban el kell jutnunk.

Mi az Aegonnál mindent igyekszünk megtenni az ügyfeleinkért és partnereinkért.

A lehető legnagyobb mértékben internetre és telefonra tereltük a tevékenységünket. A kollégáink több mint 90%-a ezen a héten már otthonról dolgozik. Tartok tőle, hogy ez még hetekig így lesz. Nem minden területen ért minket felkészülten a járvány, de igyekszünk gyorsan alkalmazkodni. Ha itt-ott lassulást tapasztaltok, kérjük jelezzétek, dolgozunk rajta, hogy zökkenőmentesen tudjunk együtt dolgozni ebben a „személytelen” világban.
Dolgozunk a kárrendezés gyorsításán, a szemlézési igény távoli módjának megoldásán.
A szerződések díjnemfizetés miatti törlését – ahol csak a jogszabályok lehetővé teszik – halasztani fogjuk.

Sok hívást kapunk a megtakarítási szerződések visszavásárlása tekintetében. Nehéz tanácsadás nélkül segíteni. Van, aki mindenképpen rászorul, van, aki pánikol. Elképzelhető, hogy mindketten a legrosszabbkor realizálják a veszteségeiket. De akinek gyenge a kockázattűrő képessége a következő eladási hullámtól újra megijedhet. Egyet tehetünk, felhívjuk a figyelmet egyes lehetőségekre, anélkül, hogy azokat „tanácsolnánk”.

Tartunk tőle, hogy kezdetben a szolgáltató szektorban, a kisvállalkozásoknál, de már az autógyártás tekintetében is megjelenő jövedelemcsökkenés növeli majd a biztosítási szerződések törlését. Egyes esetekben kötvénykölcsönnel tudunk segíteni. Óvatosan kell kezelni a szerződések fedezetének szűkítését, átdolgozását. Miközben az díjcsökkentéssel járhat, egy esetleg éppen elhagyott fedezeten bekövetkezett kár mind az ügyfelet, mind a közvetítőt nagyon nehéz helyzetbe hozhatja.

Nem könnyű az otthonunkból munkahelyet csinálni. Ezen a héten már én is itthonról teszem a dolgomat. Senkit sem irigylek, de szerencsések azok, akik ez meg tudják tenni, még akkor is, ha az ebédszünet fura módon itthon még kevésbé létezik. A kölkök távtanulnak, döcögve. Van egy kis vita a sávszélességen, de még tűrjük egymást.

Remélem Ti jól viselitek! Tartsátok be a szabályokat, vigyázzatok magatokra és: KÉZMOSÁS!!!

Tisztelettel és értetek is aggódva,

Zatykó Péter