Adóigazolás – Relax ügyfelek részére

Nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfeleink hamarosan kézhez kapják adóigazolásaikat. Őket próbáljuk segíteni fontos tudnivalókkal, az adózással, adó visszatérítéssel kapcsolatos hasznos információkkal, melyeket ezúton szeretnénk megosztani veletek is, bízunk benne, hogy segítségetekre lehet nektek is.

Nyugdíjbiztosítás –> Aegon RELAX PLUSZ

 • az adó-visszatérítésre jogosító nyugdíjbiztosításokra február 15-ig küldjük ügyfeleinknek az igazolást a 2019-es év összes befizetéséről;
 • a díjigazolást a 2019-es adóévben az Aegon biztosító számlájára befizetett nyugdíjbiztosítási díjakról állítjuk ki;
 • a dokumentum hátoldalán hasznos tudnivalókkal segítjük az ügyfeleket az adóbevallás megfelelő elkészítésében és az adó visszaigénylésében.

Fontos tudnivalók!

 • A nyugdíjbiztosítással összefüggő adóról csak a szerződő rendelkezhet.
 • A 20%-os adó-visszatérítés igénybevételére jogosító díjrész tartalmazza az alapbiztosítás haláleseti és rokkantsági díjrészét is, ha az nem haladja meg az alapbiztosítási díjrész 10%-át.
 • A személyi jövedelemadó-bevallásban érvényesíthető, nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó adó-visszatérítés összege nem haladhatja meg adóévenként a 130.000 Ft-ot, több nyugdíjbiztosítás esetén sem.
 • A nyugdíjbiztosításokra és a más, ebbe a körbe tartozó, adó-visszatérítésre jogosító nyugdíjcélú megtakarítási termékekre (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla) vonatkozó adójóváírás összege együttesen nem haladhatja meg adóévenként a 280.000 Ft-ot.

Hasznos információk az adóbevallás elkészítéséhez és az adó-visszatérítés igényléséhez

 1. Adóbevallási tervezet, amit a NAV készít:

a NAV a munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatások alapján elkészíti a bevallást, amely tartalmazza a levont adóelőlegeket és kedvezményeket is, valamint az ügyfél rendelkezését az adóról. A bevallási tervezet Ügyfélkapu-regisztráció esetén a www.magyarorszag.hu weboldalon 2020. március 15-től elérhető. Ha nem rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, akkor a papír alapú Adóbevallási tervezetet a NAV-tól igényelheti. Ha nem ért egyet az Adóbevallási tervezettel, akkor azt az online felületen, postai tervezet esetén a 19SZJA bevallás benyújtásával módosíthatja. Ha egyetért az Adóbevallási tervezettel, akkor nincs további teendője.

Módosítás esetén a benyújtási határidő: 2020.05.20.

 1. Önbevallás:

a magánszemély a rendelkezésére álló – nyilatkozattal, illetve bizonylattal – igazolt adatok felhasználásával összeállítja az adóbevallását: megállapítja az adóalapját, kiszámítja az adót, megfizeti az esetleges adóhátralékot, és az elkészített bevallást az előírt határidőig megküldi az adóhatóságnak.

Nyomtatványazonosító: 19SZJA (1953)

Hol rendelkezhet a nyomtatványon az adó-visszatérítésről? Az adóról a bevallás 19SZJA-02 lap 144-149. sorainak kitöltésével rendelkezhet. Ha több nyugdíjbiztosítási szerződés alapján kíván az adójáról rendelkezni, akkor szerződésenként külön lapot szükséges kitöltenie. Kérjük, ügyeljen rá, hogy az adó-visszatérítés összege a 130.000 Ft-os értékhatárt együttesen sem haladhatja meg.

Benyújtási határidő magánszemélyek esetében (ideértve: egyéni vállalkozók, általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, őstermelők esetében is): 2020.05.20.

Kiegészítő információk:

 • Az adó-visszatérítésre jogosító díjrész maximális összege 650 ezer Ft.
 • Az adó-visszatérítést társaságunk részére utalja el az adóhatóság. Ezt az összeget jóváírjuk az ügyfél által a bevallásában tett nyilatkozatában megjelölt nyugdíjbiztosításán.