Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

Jó tudni

Forralt bor és kürtöskalács illatában úszik az utca. Behúzott nyakú, sálba és kabátba burkolózó, kipirult arcú emberek tapossák a havat. Az üzletek polcai roskadoznak a bőségtől, a teli szatyrokban színes masnikkal átkötött csomagok, illatos fűszerek és egy üveg bor estére.

Nyugodtan vásárolunk. Tudjuk, hogy van hova hazavinni az ajándékot, az ételt, a fát, a Karácsony elmaradhatatlan kellékeit. Jó tudni, hogy bár nem látunk rá a házunkra innen, a boltból, nem lehet baj vele, biztonságban van. Jó tudni, hogy az ajándékok, amiket most megveszünk, a többi személyes holminkkal együtt, egy biztonságos helyen lesz. A biztonság érzése teszi azzá a készülődést, ami. A tudat, hogy ami nincs velem, attól még megvan, létezik, és nem kell félteni.

Olyan ez, mint amit a pszichológia tárgyállandóságnak hív. Amikor kialakul, a kisgyerek nem fakad többé sírva, ha elveszti szem elől anyut. Nem fél, mert tudja, hogy anyu mindjárt előkerül. Mindezt persze nem gondoljuk át, egyszerűen csak nem félünk. Tudjuk, érezzük, hogy nem lehet baj az otthonunkkal, a holminkkal, az ajándékokkal.

Jó tudni, hogy a kredenc felső polcáról bármikor elővehetjük azt a pléhdobozt, amiben vaníliaillatot árasztó, omlós teasütemény van. Hogy a kamrában, ahova évtizedek óta lépünk, ha törnénk egyet a nagybácsitól kapott kolbászból, vagy egy szép almát hoznánk ki a reggelihez, mindent úgy találunk, ahogy lenni szokott. Jó tudni, hogy csukott szemmel is bemehetünk, és nem ér minket meglepetés.

Ezért aztán nyugodtak és jókedvűek vagyunk, és boldogan szürcsöljük a forralt bort a karácsonyi vásárban, és nem is gondolunk rá, hogy ez mind nem lenne, nem lehetne így, ha idegenek turkálhatnának a holminkban. Ha bármikor megfoszthatnának minket azoktól az értékeinktől, amelyeket az egész elmúlt év kemény munkájáért kapott pénzből vettünk.

Ezt a nyugalmat annak köszönhetjük, hogy lapul valahol a fiók alján egy papír. És annak, hogy egy ember, akinek bíztunk a szavában, hozott egy ilyen papírt. És annak, hogy van egy cég, aki a papíron álló ígéretet tette.

Simon János

Aegon Alkuszi és Banki Igazgatóság minden munkatársa

kíván békés, boldog karácsonyi ünnepet és boldog új évet!