Adó-vevő

Adózással kapcsolatos folytatásos sorozatot indítunk. Összefoglaljuk az életbiztosításokra vonatkozó hatályos adózási szabályokat, amelynek elolvasása segíteni hivatott, de sajnos nem mentesíti a biztosítási jogviszony szereplőit az alól, hogy az adótörvények mindenkori hatályos rendelkezéseiről a tőlük elvárható módon maguk is tájékozódjanak. Ennek első fejezetét olvashatjátok.

 

  1. 1.     ADÓMENTES BIZTOSÍTÓI KIFIZETÉSEK

 

Adómentes a magánszemély által kötött élet-, baleset- és betegségbiztosításból származó biztosítói kifizetés, ha az haláleseti, baleseti, betegségi szolgáltatás, illetve nyugdíjbiztosítási szerződés esetében a tízedik év fordulónapját követően nyújtott szolgáltatás vagy nyugdíjbiztosítás alapján a nem csökkenő összegű járadékszolgáltatás legalább tíz évig tart.

 

Kifizető* által kötött élet- és nyugdíjbiztosításból származó biztosítói kifizetés adómentes:

• haláleseti szolgáltatás esetén,

• baleset- és betegségbiztosítás esetén, ha a biztosítói szolgáltatás nem jövedelempótló szolgáltatás (pl. egészségügyi szolgáltatási kiadások megtérítése, kritikus betegségek, rokkantsági állapot bekövetkezésekor teljesített biztosítási összeg), jövedelempótló szolgáltatások esetén (napi térítésként vagy az eltelt napok száma alapján meghatározott biztosítási összeg), ha nem haladja meg a jövedelem kiesés időszakára a napi 15 ezer forintot.

 

*A kifizető fogalmát az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII.törvény (Art.) szabályozza.

 

Folytatás következő hírlevélben…