2012: vissza a kockázati biztosításokhoz!

Nagyot változott a világ. Az elmúlt években a megtakarításos – unit linked – életbiztosítások divatját éltük. Nagy sláger volt, sokat eladtunk belőle. Az AEGON már évek óta igyekszik a kockázati termékeket felzárkóztatni a megtakarításos termékek mellé, 2012-ben azonban még a korábbinál is nagyobb hangsúlyt igyekszünk adni a kockázati termékeknek. Az emberi élet biztosításának ez a formája a szó szoros értelmében BIZTOSÍTÁS, míg a unit linked termékek egy jelentős részénél a kockázati rész gyakorlatilag elhanyagolható, egy tragédia esetén nem sokat segít. Nem leértékelve a megtakarítás jelentőségét, de felértékelve a valódi biztosítási védelmet, ideje nagyobb figyelmet fordítani rá. Mi teszünk is érte…

Ennek első lépése a Vitál jutalékemelése. Most a második lépés következik, feloldjuk a korábbi kötési szabályokat. Sokkal szabadabb kezet kaptok az alap és kiegészítő biztosítások összehangolásánál. Ezzel párhuzamosan megemeljük a kiegészítő biztosítások lehetséges biztosítási összegeit. Ezzel, valamint a kedvező adózási változásokkal együttesen még jobban ki tudjuk szolgálni ügyfeleink biztosítási igényeit. Lássuk a tényeket.

Mind a baleseti kórházi, mind a betegségi kórházi és a női kórházi napitérítés maximális összege a korábbi 10.000 Ft-ról 30.000 Ft-ra emelkedik. Nem változik a térítési napok száma, Baleseti kórházi napitérítés egy biztosítási évben 90 napra fizethető, a betegségi és női betegségi térítése maximum 45 nap.

A műtéti térítések összege – baleseti, betegségi és női betegségi esetben is – 300.000 Ft-ra nő. Nem változik, hogy a műtét súlyosságától függően egyszeres, kétszeres, háromszoros, vagy ötszörös összegben térítünk, de egy biztosítási évben legfeljebb a biztosítási összeg tízszeresét tudjuk kifizetni.

A rokkantsági, kritikus betegségre szóló összegek szabadon megválaszthatók, függetlenül a haláleseti biztosítási összegtől. Fontos szabály – bár azt hiszem könnyen betartható – a betegségbiztosítási összegek (rokkantsági, kritikus betegségre szóló, kórházi/női kórházi napitérítés, műtéti/női műtéti térítés) együttesen nem haladhatják meg a 40.000.000 Ft-ot. A balesetbiztosítási összegek (baleseti halál, baleseti rokkantság, közlekedési baleseti halál, közlekedési baleseti rokkantság, baleseti kórházi napi térítés, baleseti műtéti térítés) együttes összege nem haladhatja meg a 60.000.000 Ft-ot.

Egyetlen kiegészítő biztosítás maradt – a baleseti halál –, amelynek összege továbbra is igazodik a bármely okú halálesti összeghez. Itt is enyhül a szabály: a bármely okú halálra szóló (alap haláleseti összeg plusz az esetleges kockázati élet kiegészítő) biztosítási összegének legfeljebb tízszerese lehet a baleseti halál biztosítási összege.

Indokolt esetben ezek a szabályok központi engedéllyel feloldhatók…

Emelkednek az előzetes központi engedélyhez kötött maximális biztosítási összegek is. Eddig akkor kellett engedélyt kérni, ha a haláleseti (bármely okú+baleseti) szolgáltatás vagy a rokkantsági (baleseti +betegségi) szolgáltatás összege meghaladta a 30 millió forintot. Központi engedély most is kell, de lényegesen magasabb összegektől. A bármely okú haláleseti összeg 60.000.000 Ft-ig felvehető, a baleseti és közlekedési baleseti halálra szóló összeg 60 M Ft alatt engedély nélkül felvehető és szintén engedély nélkül felvehető a baleseti és közlekedési baleseti rokkantság, ha együttes összegük nem haladja meg a 60 MFt-ot. A közlekedési balesetbiztosítási összeg – külön a haláleseti és külön a rokkantsági – legfeljebb 15 millió forint lehet.

Ezekkel a változásokkal magasabb összegű biztosítási igényeket is könnyedén ki lehet elégíteni, feltéve, hogy ügyfelünk tudja és akarja fizetni a megnövekedett biztosítási összegek díját.

Nem változtak viszont az orvosi vizsgálati összeghatárok, így a megemelt összegek miatti kockázatvállalásunk kontrol alatt tartható.