Mentsünk fákat és spóroljunk időt (no meg pénzt…)

A biztosításértékesítés nehéz munka. Az életbiztosítás értékesítése még nehezebb munka. Aki nem hiszi, próbálja ki. Ha túl vagyunk a nehezén – időpont egyeztetés, igényfelmérés, termékbemutatás – akkor jön a babra munka, a nyomtatványok kitöltése. A szakmánkra vonatkozó egyik legfontosabb jogszabály – a Ptk – szerint „537. § (1) A biztosítási szerződés a felek írásbeli megállapodásával jön létre.„

Aki régóta űzi ezt a szakmát, tudja, hogy valaha egyetlen kettéhajtott A3-as lapon fel lehetett venni az ajánlatot, és nem is volt szükség mind a négy oldalára. A folyamatosan változó szabályok eredményeképpen egyre több és több oldal kitöltésére volt szükség.

A számítógépek és laptopok terjedésével általánossá váló díjszámoló programok sok segítséget jelentenek, meggyorsítják a díjszámolást és segítenek a hibák kiküszöbölésében is. A fejlettebb díjszámoló program az ajánlatot is elkészíti, de a régi jogszabály értelmében az ajánlatot változatlanul ki kellett tölteni vagy a programban kitöltött ajánlatot ki kellett nyomtatni.

Ezen a gyakorlaton változtat az októbertől bevezetett „e-nyilatkozat”. Olyan megoldást kerestünk, amely a jogszabály által előírt írásbeli kötelezettségnek is eleget tesz, és mégis csökkenthető a kitöltendő papírlapok száma. Az AEGON FrontEnd nevű díjszámoló és ajánlatkészítő programjának internetes változatát használók számára meg is találtuk a megoldást. Természetesen a szerződő, a biztosított adatait most is fel kell venni és a szerződés paramétereit (tartam, összeg, díjfizetés, stb.) is rögzíteni kell. De már csak a FrontEnd-en! Az ajánlat véglegesítésekor az ügyfél e-mail címére egy linket küldünk, amelyről a szerződése adatait, szabályzatait le tudja tölteni. Mobiltelefonjára SMS-ben küldjük a kódot, így az adatokhoz csak az ügyfél tud hozzáférni. Papíron megjeleníteni és aláírni csak az ügyfél legfontosabb adatait tartalmazó e-nyilatkozatot kell. Az e-nyilatkozatot ki lehet nyomtatni a Front Endből is, de nyomtatványként meg is lehet rendelni.

És ezzel vissza is tértünk az egyetlen kettéhajtott A3-as lapon felvehető életbiztosítási ajánlathoz.