Fölösleges macera?

Emberemlékezet óta az életbiztosítási ajánlatok felvételének része az egészségi nyilatkozat. Ez arra szolgál, hogy a biztosító fel tudja mérni a vállalt kockázatot. Bizonyos összeghatár fölött még orvosi vizsgálatot is előírt, az alaposabb kockázatelbírálás lehetősége miatt.

És mit hallunk közvetítő partnereinktől? Az ügyfelek fölösleges macerának érzik ezt, csak akkora biztosítási összegre akarnak szerződést kötni, amelynél még éppen nem szükséges. Sőt. Manapság mintha lazulnának a szabályok. Olyan termékek jelentek meg a piacon, amelyeknél nemhogy orvosi vizsgálatra, de egészségi nyilatkozatra sincs szükség. Remek, hallatszik a lelkendezés, végre nem macerálják az ügyfelet. Nos, nézzük meg alaposabban ezt a “fölösleget”!

Augusztus hónapban két oktatáson bemutattuk az AEGON által alkalmazott orvosi vizsgálatot, ennek részeként pedig önként jelentkező alkusz kollégákon el is végeztük a “szárazvér tesztet”. A részletes eredményeket az érintettek közvetlenül megkapták, ezek természetesen nem publikusak.

A vizsgálaton 10 hölgy és 4 férfi kolléga vett részt, mindössze ketten dohányoztak. Az oktatás szüneteiben elfogyasztott kávé, üdítő, pogácsa miatt a vércukor eredmények nem értékelhetők. Az átlagcukor eredmények (HbA1c) már nem a pillanatnyi, hanem az elmúlt 3 havi átlagértéket mutatják, vagyis akinél ez emelkedett, annak folyamatosan magas a vércukor értéke. A cukorbetegség az egyik legalattomosabb betegség, nem fáj, nem szúr, nem is okoz problémát, de rengeteg más betegségnek okozója. Három főnek – több mint 20% – ez az érték magasabb volt a határértéknél. Öt fő koleszterin értéke – a keringési betegségek egyik fő okozója – volt határérték fölött. Két főnél a veseműködést mutató adatok tértek el a normálistól. Ezeket az eltéréseket egyik kollégánk se érezte, mindenki teljesen egészségesnek gondolta magát.

Hazánkban a teljes népesség 5%-a ismert cukorbeteg és további körülbelül 5%-ról feltételezhető a betegség megléte vagy kezdeti stádiuma; az életkor növekedésével a valószínűség nő, ráadásul a hölgyek érintettebbek, tehát a találati arányunk sajnos reális.

A fejlett nyugati országokban a 40 évesnél idősebbek között minden második embernél a normális érték felső határánál magasabb koleszterin szint várható.

Nos, ez a játékos formában elvégzett “fölösleges macera” legalább öt esetben kimutatta, hogy nincs minden rendben, korrekcióra van szükség.

Amikor a biztosító orvosi vizsgálatot kér, nem csak a kockázatot méri föl, egyben feltérképezi az ügyfél egészségi állapotát, lehetőséget teremtve egy ingyenes szűrővizsgálatra. Ez a szűrővizsgálat módot ad a beavatkozásra, mielőtt az ügyfél számára érzékelhető jelei lennének, megelőzve a súlyosabb állapotot. Nincs más dolgunk, csak élni a felkínált “macerával”!

A vizsgálatokért és a “ministatisztikáért” köszönet dr. Fekete M