Május – Az értékkövetés hónapja

Mint megszokhattátok, az AEGON mindig májusban állapítja meg az értékkövetéshez használt index mértékét. Ez a mérték az előző évi fogyasztói árindex változásán alapul, attól 5 százalékponttal eltérhet. Az idén ez a szám életbiztosításoknál 8%, Életpálya módozatunkra 5%. Mit is jelent az index mértéke, van-e valakinek teendője?

Az alkalmazott index mértékét mindig május hónapban tesszük közzé és az adott év 06.01-től következő év 05. hó 31-ig marad érvényben.

A szerződés évfordulója előtt 60 nappal értesítjük ügyfeleinket az index mértékéről, felajánlva, hogy szerződésük biztosítási összegét – kockázatelbírálás nélkül – megemelhetik az index mértékével. Aki már járt úgy, hogy mire összegyűjtötte az áhított árucikk árát, addigra már drágábban lehetett megkapni, nem kell mondanom miért fontos az értékkövetés. A felajánlott értékkövetés lehetőségével életbiztosításoknál nem kötelező élni. Az AEGON minden évben felajánlja a lehetőséget, ügyfelünk pedig eldöntheti él a lehetőséggel vagy sem. Ha él, semmit nem kell tennie. Biztosítási összege megemelkedik a felajánlott index mértékével, és e magasabb összegért arányosan magasabb díjat kell fizetnie. Ha nem kíván élni az indexálással, kérjük írásban jelezze elutasító döntését. Egy évig változatlan marad biztosítása összege és díja, és egy év múlva – évfordulóra – ismét felajánljuk az értékkövetés lehetőségét. A felajánlott index mértékétől elvileg nem lehet eltérni, hiszen kockázatelbírálás nélkül vállaljuk a magasabb kockázatot. Ha azonban valaki úgy érzi céljai eléréséhez magasabb díjat kell és tud fizetni, lehetősége van az elfogadott indexen felül is díjemelésre, ez azonban nem növeli a kockázati összeget, kizárólag megtakarítási célt szolgál.

Életpálya termékünk az a kivételes módozat, amelynél nem utasítható el az értékkövetés. Hogy miért? Az egész életre szóló módozat rendkívül hosszú tartama alatt előfordulhatna, hogy egyszer sem választja ügyfelünk az értékkövetést. Ezzel inflációs időszakban előfordulhatna szerződése elértéktelenedése. Ezt elkerülendő került a szabályzatba a kötelező értékkövetés.

Az értékkövetéssel kapcsolatosan ügyfeleinknek nincs különösebb teendője, értékesítő partnereinktől azonban kell egy kis segítséget kérnünk. A már nálatok lévő ajánlati csomagokban ki kell cserélni a függeléket és ezt az ajánlaton fel is kell tüntetni. Partnercégeink központi e-mailcímére elküldjük a 2011.06.01. technikai kezdettől érvényes függelékeket, azt tehát mindenki saját cége központjában elérheti. Az újonnan rendelt nyomtatványcsomagokban már az aktuális függeléket találjátok.