Terítéken az öngondoskodás

Miből lesz nyugdíjunk? Miközben zajlik a “nyugdíj vita”, érvek hangzanak el a magánnyugdíjpénztárak mellett és ellen, kevés szó esik a lényegről. Fel kell ismernünk, ha mi nem gondoskodunk magunkról, senki se teszi meg helyettünk. Ez a tény felértékeli a megtakarítás jellegű biztosításokat és nyugdíjcélú biztosításokat. Sajnos az a kényelmes helyzet elmúlt, hogy az amúgy is kifizetendő összeget tegyük félre magunk számára, kvázi ingyenessé téve a nyugdíjcélú megtakarítást. Keressünk hát helyette másik érvet.

Itt az egykulcsos adórendszer. Erről is jelentek meg különféle számítások, milyen bruttó bér mellett kinek mennyivel több marad a zsebében. És ez a többlet lehet az egyik forrása időskori nyugalmunknak. Csak gyorsan kell cselekedni, mielőtt leendő ügyfeleink megszokják, hogy a többletet el is lehet költeni.

Mi lehet jó nyugdíjcélú biztosítás? Nem, nem módozatot fogunk javasolni. Azt nézzük meg, mi a cél. A cél az, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor rendelkezésre álljon egy akkora tőke, amely képes részben vagy egészben fedezni a nettó jövedelem és a nyugdíj közötti különbséget. Lehetőleg legyen alacsony a kockázati összeg, hogy a díj nagy hányada megtakarításra kerüljön, és a tartam az aktuális életkortól a nyugdíjkorhatárig tartson.

Mennyit szánjunk a díjra? Vannak számok arról, hogy a jövedelem mekkora részét célszerű erre fordítani, mi mégis más megoldást javaslunk. A FrontEnd díjszámoló és ajánlatkészítő programunk a különféle befektetési kombinációkat figyelembe véve óvatos becsléssel megadja a várható lejárati összeget. Ki-ki mérje fel magának, mekkora összeget akar kapni, és azt miképpen tudja elérni. Kockázatosabb befektetéssel, hosszabb tartammal vagy nagyobb megtakarítással. Lényeg, hogy ne maradjunk nyugdíjcélra is használható biztosítás nélkül, mert senki sem fog helyettünk gondoskodni rólunk.